[email protected]

Loncin

LONCIN architectural project
LONCIN architectural project

The project intended to clear a complex original configuration into contemporary functional spaces in a narrow 50m2 flat at the heart of St Gilles. The challenge was to bring forward its inherent identity at a time when Brussels urbanism is profoundly responding to contemporary social evolutions. Confronting ideas generated new spaces, subspaces and alcoves breathing in new life into this dwelling. Nuances of light, texture, intimacy and domesticity were the thread of the project. By reversing the existing rooms and grouping the bedroom and bathroom, the flat enlightens and fully opens up to the city. The natural light glimmering though the toilet and bathroom align to the minimalist bedroom. Such light was inexistent prior to the renovations. The kitchen brings together both day and night spaces, endows both full equipment and allows a depth to the room. Attention to detail along with a minimalist approach was key to overcome the narrowness of the flat and fully exploit its possibilities. The warmth of the flat came naturally with the choice of wood such as okoume, oak, rosewood with shades of cream, ochre, terra cotta and camel. With this in mind, each detail was handpicked.

LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project
LONCIN architectural project